Wednesday, July 17, 2013

GMO dan Non-GMO

Mesti anda pernah terbace atau received email pasal keburukan soya kan? Dalam email tu semuenye tentang keburukan soya seperti langsung tiada kebaikannya. Kite pula sebagai pembaca perlulah gali ilmu dulu sebelum percaya kepada sesuatu sebaran. Tak kan lah, ciptaan Allah tu langsung tak de kebaikkan nye kan?
 
Kesan-kesan keburukan soya yg diceritakan dalam email tersebut banyak persamaan dengan kesan produk-produk GMO. Sebenarnya bukan soya yang membahayakan tetapi cara pembuatan dan cara ia ditanam tu yang membuatkan soya tak selamat untuk diminum.
 
 
Soya merupakan protein terbaik berbanding protin daripada daging. Saya harap perkongsian penulisan ini dapat membantu sedikit sebanyak pemahaman anda tentang GMO & NON-GMO 
 
Susu Soya Shaklee (Energizing Soy Protein) merupakan produk NON-GMO terbaik yang dihasilkan oleh Shaklee.


Oleh itu, sebelum membeli sesuatu produk, pastikan produk itu selamat, semulajadi dan halal. Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan empat perkara iaitu ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN, SEMULAJADI & HALAL.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adakah anda tahu tentang GMO? Ramai yang tak tahu kan? GMO atau GMOs ni sebenarnya “ Genetically Modified Organism” atau dalam bahasa melayunya Organisma Pengubahsuaian Genetik. Ia juga dipanggil sebagai “ Genetic Engineering” (GE).
 
 
 
Teknologi GE ini menggabungkan DNA dari spesis berlainan, menghasilkan kombinasi tanaman, haiwan, bakteria dan genetic viral yang tidak stabil yang tidak boleh berlaku dalam sifat semulajadi  sesuatu unsur.
 
Salah satu masalah utama dalam teknologi ini (GE) adalah ketika proses memasukkan genetik ke dalam DNA makanan/tanaman itu. Saintis masih buntu halatuju genetik tersebut. Perkara ini boleh mengangu fungsi-fungsi genetik lain yang boleh menyebabkan toksin dan alahan dalam makanan/tanaman tersebut.
 
 
Berikut antara kesan buruk daripada GMO ini:
 
■Tragedi Tryptophan
Satu bentuk genetik suplemen makanan L-tryptophan, yang menyebabkan kematian 37 orang dan melumpuhkan beberapa ribu lebih pada tahun 1989.
 
■Kentang GM membahayakan tikus
Pada lewat 1990an, Arpad Pusztai, Ph.D., ahli biologi molekul, menjalankan kajian mengenai kentang yang diubahsuai secara genetik untuk Rowett Institut Penyelidikan di Scotland. Pusztai menjalankan ujikaji pemberian kentang yang diubahsuai itu pada tikus dan mendapati bahawa kentang itu merosakkan usus, organ-organ lain, dan sistem imun.
 
■Jagung GM menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang tikus
Satu kajian yang dijalankan oleh saintis Perancis dan disiarkan dalam Arkib Pencemaran Alam Sekitar dan Toksikologi, mendapati gejala keracunan dan kerosakan hati dan buah pinggang pada tikus yang makan jagung GM.
 
■Soya GM meningkatkan kematian pada tikus dan mengurangkan kesuburan tikus belanda
Satu kajian 2006 yang dikendalikan oleh Irina Ermikova Negara Rusia Akademi Sains menemui bahawa lebih separuh daripada bayi daripada ibu tikus makan soya GM meninggal dunia dalam tempoh tiga minggu. Dalam satu lagi kajian saintis Rusia mendapati bahawa tikus belanda yang makan soya GM telah hilang keupayaan mereka untuk membiak dengan generasi ketiga. Anak tikus belanda juga mengalami pertumbuhan yang lebih perlahan dan kadar kematian tinggi
 
■Jagung GM membahayakan serangga akuatik
Satu kajian 2007 yang diterbitkan oleh professor sains alam sekitar Universiti Indiana mendapati bahawa jagung GM menghasilkan peningkatan dalam kematian dan pertumbuhan terbantut dalam caddisflies, sejenis serangga akuatik yang merupakan sumber makanan bagi organism akuatik yang lebih besar seperti ikan dan amfibia
 
■Jagung GM mengancam jagung asli di Mexico
Dalam artikel yang disiarkan dalam majalah Nature, 2001, University of California di Berkeley, penyelidik Ignacio Chapela dan David Quist menyifatkan bagaimana gen daripada jagung GM boleh mencemarkan variasi gen jagung asli di Oaxaca, Mexico. Hasil penemuan itu amat menyedihkan kerana pencemaran telah ditemui beribu-ribu batu dari penanaman jagung GM dan kerana ia mengancam pusat kepelbagaian biologi untuk jagung
 
■Soya GM mewujudkan “gulma super”
Penggunaan meluas herbisid glifosat yang digunakan dengan bertoleransi herbisid jagung GM, kacang soya, canola, dan kapas telah membawa kepada penciptaan rumpai tahan herbisid infesting berjuta-juta ekar tanah ladang di seluruh Amerika Syarikat.
 
■Tanaman GM meningkatkan penggunaan racun perosak
Tanaman diubah secara genetik meningkat penggunaan racun rumpai sehingga mencecah 383 juta paun di Amerika Syarikat 1996-2008, menurut laporan oleh Pusat Organik.
 
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
RETAIL PRICE ESP IALAH RM150/850GRAM.
SEKIRANYA ANDA INGIN DAPATKAN ESP PADA HARGA SPECIAL, ANDA BOLEH HUBUNGI SAYA:
 
Salam Sayang
Mommy Rosni
013-7528484
Fb: Ct Rosni

 

No comments:

Post a Comment